Ska sälja mina bilder på nätet

Jag har fotograferat under flera år men mest för min egen skull. Det har varit allt från djurfotografering till landskap och en hel del annat. Men under senare tid har jag insett att det kanske är möjligt för mig att tjäna en del pengar på mitt fotograferande. Att sälja bilder i ett galleri är inget för mig men att sälja bilder på internet är en annan sak.

Att sälja bilder online

Jag har tittat runt på lite olika möjligheter att sälja bilder online. En möjlighet är att skapa en egen hemsida och sedan sälja bilder från den. En annan möjlighet är att sälja bilder genom olika bildbyråer. Där läggs bilderna upp och folk kan sedan betala för att använda dem på ett eller flera ställen. Om jag fotograferar i min hemkommun kan jag också sälja bilderna för användning inom till exempel turistbroschyrer med mera.

Hur mycket kan jag tjäna?

Jag har sett att det finns en hel del att tjäna på att sälja bilder. Man kan när man har bilderna hos en bildbyrå välja om kunden ska betala per användning, om bilderna ska ingå i olika serier med mera. Generellt sett kan man säga att de kunder som ska använda bilderna i högupplöst variant online är de som får betala mest och för en sällsynt bild som verkligen behövs kan de betala över 1000 kronor för publicering på en hemsida. Bilder som ska användas i enstaka trycksaker inbringar inte lika mycket pengar. Det rör sig bara om några tior per bild men trots allt finns det en hel del att tjäna på något som jag egentligen bara tycker är roligt att göra. Estetisk som jag är försöker jag finna motiv i allt och kameran är alltid med. Att tjäna lite extra pengar passivt är alltså inte något som jag ser negativt på.